Dalang Culture and Sports Center
Place

South China, Shenzhen Guangdong

Time

2018

Scale

64960㎡+84565㎡

Stage

Programme Winning

Type

Culture+Sports

Connecting cities

The project is located in Dalang Street, Longhua New District, Shenzhen City. It is surrounded by Yangtai Mountain Forest Park, City Square, Green Axis, Drainage Canal and a metro station, forming a place of rich natural resources with convenient transportation. Going deep into the residential areas around the base, we found that some sidewalks, driveways and even children's play venues were mixed and not clearly defined. How will this high-density cultural complex affect residents' lives and bring changes to the district?


We found that there are two roads near the site that effectively make various surrounding buildings and resources inaccessible, fragmenting and dividing the city. Therefore, it is necessary to build a path which connects the city’s higher and lower resources, constituting a key point of travel within the city. Considering our desired flow of people and traffic within this area, we will establish a spatial loop with variable elevation, therefore connecting various buildings and resources. Using this loop as a modeling clue, we will then alter the volume of the road as we see fit, perfecting the overall architectural form of our project.


Place of experience

The concept "public sphere" of Jurgen Habermas is essentially a place of dialogue where people come together and talk to each other as equal. Because of the public sphere, these attitudes of free expression, equality and openness are fostered, and become a part of everyday life in the city.
Cube Design’s goal is to create such a place by increasing the density of the city’s pathways, a larger number of public places can be created, helping to link the city’s landscape and buildings together. These public places will be open to the public, helping to enrich people’s lives and improve the quality of outdoor activities.

A stadium with multiple levels will provide a series of indoor spaces when linked together, providing for residents sufficient light, shelter from harsh weather, and the opportunity to participate in a variety of outdoor activities.


By constructing various streets based on local cultures next to residential zones, bus stations and city squares, different groups of people can share in the diverse, dynamic vitality of the city.


Grassland and sloping land are used to reduce the volume and connect the height difference. It is also a popular venue for the public.


15 meter elevation is the key.On the one hand, the site can be seen over the viaduct; on the other hand, we benefit from a view of Yangtai Mountain Park. In addition, art exhibition areas, experimental theatres, organic gardens and other thematic sites will be built on these elevated platforms. These buildings also serve as an extension of the indoor activities offered in other buildings.


A 1,000 meter running track will connect all of the different levels within the public space, putting the finishes touches on an open center in which openness, tolerance and tranquility are all fostered and in which people can partake in various activities, bringing the community together.
 In this place, people can play sports, relax, or simply walk and enjoy themselves without disturbing others, making it the ideal area for people to form friendships and seek a sense of community and belonging.


Architectural reconstruction

In order to achieve a highly integrated, dense, open space, innovative approaches to architecture and design are needed. We plan to combine indoor and outdoor venues in the Sports Center to decrease the bulk, putting multifunctional gymnasiums, swimming pools, basketball courts, and badminton courts all in one place. The decision to combine all of these areas will also enrich peoples’ experience due to the convenience and variety of the building.


The space to build the Culture and Art Center is limited, so for each functional unit, we plan to use horizontal juxtaposition, vertical stacking, interactive nesting and other techniques in various venues to eliminate some of the "gaps" for open space. The venues can be operated independently and integrated into public space and public transport.


In terms of architectural style, we aim to express the true compositional logic behind the interior and exterior of the buildings and surrounding environment, emphasizing a functional, expressive and systematic use of building materials. Concrete is widely used for creating simple, modest architectural projects, and glass walls work well to forge a connection between the interior and exterior of a building. In order to fulfill lighting, noise and spatial restrictions in the Sports Center, we plan to use a combination of several materials to achieve both function and harmony in the building’s surroundings and internal functions. 


A lifted volume becomes the visual focus, in which the air hall is emphasized and rendered, crossed the viaduct, and facing the Mount Yangtai, adding a conceptual and visual symbolic meaning to the area on a grand city scale — "The Eye of the Dalang district."


Rather than prioritizing size and functionality in designing buildings and public spaces, one must always give priority to the people’s needs. This implies a much larger emphasis on the relationship between various spaces and the way in which people’s daily lives will be affected with every change to those spaces. Just as our chief architect said, “We will create a three-dimensional park, not a strange, impractical monument, nor an abstract slogan. A park is meant to be a fascinating place for people to come and stay, seek shelter from sun and rain, and enjoy nature. Therefore, let’s improve upon nature, give the public opportunities the enjoy themselves and improve their health, and enrich our community by integrating culture into our daily lives.

Design Construction Built Video
























Similar Project Browsing

Shenzhen,Guangdong

Lot 4-02, shenzhen · space port project

Southwest China, Che...

Chengdu Jintang Club Exhibition Center,CTS

South China, Shenzhe...

NanYuan Project,Vanke,ShenZhen

South China, Foshan,...

Shunde OCT Triangle Project