[Cube works] Hengbang Building: Modern office building style


Project size: 104,014㎡
Design phase: program design




Global planning strategy
The project is located in the axis of the two major cities of Shenzhen, the center of the axis of “Smart Square – Xiangnian Square – Shen Guotou Square” and the axis of “High-tech Park-OCT-Futian CBD”. The plot planning is to promote the urban space continuity of the central axis. Stretching plays an important role. As another city skyscraper project, it is required to meet high quality, identifiable and multi-space, and establish a respectful and consistent relationship with the surrounding high-level buildings to jointly demonstrate the modern urban style of Shenzhen. Just like all the first-class office buildings in the world, the overall design of Hengbang Building is simple and straightforward, recognizable and adaptable to the surrounding environment, demonstrating the design style of modern office buildings.


 
▲The project is located in the central area of the two major axes of Shenzhen.




Experience first space strategy


In order to provide a rich space experience and create a leisurely and comprehensive comprehensive office space, the project has established a series of different functional units, such as a rooftop private clubhouse, a corporate exclusive air lobby, a three-dimensional garden, a commercial space, and a negative commercial sink. Squares, etc., let people have a space to walk and chat outside the office, relax and inspire.


 
 
▲Companies exclusive sky lobby
 
The main entrance creates the concept of a “bridge”. Stepping into the lobby and entering the lobby, both sides are covered, the upper and lower are all connected, and the inner and outer spaces are connected and infiltrated, like the bridge courtyard. The interior of the lobby is shaped like a wedge-shaped sky, creating a Gothic space experience that gives a strong sense of ritualism and dignity as soon as you enter. The lobby and the first-floor commercial street are connected by the sunken plaza, and the clear path runs through the back-shaped block, allowing people to flow and increase the commercial atmosphere. The lobby and the business are infiltrated, the office and the green are integrated, and the building space is open and inclusive.

 

 


▲通过连桥,跨过下沉庭院,观赏左右怀抱的绿色景观

 
 

 

▲进入大堂,上下皆通,左右皆景,彷如桥院
 
 
▲负一层商业下沉广场




在钢筋水泥的城市建筑以及高压的工作环境之中,自然绿化显得尤为重要。我们打破以往建筑与自然景观分割对立的关系,底层架空形成灰空间,在室内中庭引入绿化;二层退台打造屋顶花园,使公共花园往建筑上部延伸。植物在塔楼上渗透,形成多个绿色空中平台,植物与人的呼吸相转化,宛如天然空气净化器。形成绿化空间与办公空间错落分布,人与植物相融合的绿色办公格局。
 
▲植物在塔楼上渗透




一体化的立面策略


设计的生成是一个看似简单,实质蕴含了建筑师的美学构思以及细微考量的过程。在基本体块上进行切割,削减体量,以减弱体量的笨重感是第一步;继而将生成的两个体块各自绕轴异向旋转,形成微折表皮,营造雕塑感;微折的表皮带来丰富的光影变化,同时折射出恒邦的标志“H”,赋予建筑独特性。 


整体立面由单元式幕墙构成,单元式幕墙的方式不仅节约成本,还便于施工安装。外立面采用一体化设计,通风槽隐藏在玻璃幕墙后面,使得外立面在不开窗的情况下保证室内的通风,又维持了立面的完整性。而大宽度的玻璃幕墙使室内人员拥有无遮挡的开阔视野,正是高品质办公场所的特点之一。 

东西立面设置遮阳构件,遮挡阳光直射;南北立面保持通风,设置较少遮阳构件以留出完整玻璃面。根据当地气候条件设计立面,使得建筑在深圳季节变换的时节为人们提供一个舒适的内部环境。
 
 
 

这是一座充满现代性的办公大楼,无论是基于人的体验感受而增加公共休闲与绿化空间,还是基于美感和品质而对体块切割和立面的设计等,都是在充分考虑位置、气候、成本等因素条件下,结合空间构图和现代技术、材料的巧妙利用于一体而获得的最佳成果。